Een veel voorkomend probleem in vele huishoudens; optrekkend vocht in de muren.

Vochtige muren zijn een vervelend en vaak voorkomend probleem. Ze veroorzaken nare schimmels, leiden tot een verminderde energieprestatie van de woning en tasten ook de bouwconstructie van de woning aan. Het is daarom verstandig om tijdig te handelen als je dit signaleert.

Vocht in de muren kan door verschillende factoren ontstaan. Op deze pagina vind je oplossingen voor verschillende type vochtproblemen.

Optrekkend vocht in de muren

Problemen met optrekkend vocht doen zich voornamelijk voor aan de onderzijde van de muur. Wanneer het om een ruimte op de begane grond van de woning gaat en de muren vooral aan de onderzijde vochtig zijn, dan heb je bijna zeker te maken met optrekkend vocht. Dit is grondvocht dat door het ontbreken van een goede waterkering via de fundering in de gevel van de woning trekt.

Op de vochtige muren kunnen er zich aan de onderzijde schimmels gaan vormen en op een bakstenen muur kan witte uitslag ontstaan als gevolg van salpetervorming. Loslatend behang en beschadigd pleisterwerk aan de onderzijde van de muur zijn andere indicaties.

Hoe te verhelpen?

Optrekkend vocht kun je op twee effectieve manieren bestrijden: door de muur te injecteren (meest goedkope optie) of door de muur te laten onderkappen.

Bij het injecteren van de muur spuit men een chemisch middel in de gevel waardoor een chemische waterkering ontstaat. Door deze waterkering kan het grondvocht niet langer kan opstijgen.

Bij onderkapping wordt er een fysieke waterkering (vochtscherm) onderaan de gevel aangebracht. Dit is een erg drastische en kostbare methode en wordt alleen bij grote renovaties toegepast.

Lekkage

Lekkages aan bijvoorbeeld dakgoten, waterleidingen, afvoeren en CV leidingen komen helaas vaker voor dan je misschien zou verwachten. Vanwege een geringe hoeveelheid vocht die weglekt blijft een lekkage vaak lang onopgemerkt. Het gaat hier om slechts een aantal druppels per uur die langzaam voor een ernstig vochtprobleem zorgen.

Na lange tijd kan er echter een grote hoeveelheid vocht in muren ontstaan met alle gevolgen van dien. Denk bijvoorbeeld aan: schimmelvorming, loskomend behang en beschadigd pleisterwerk. Heb je problemen met vochtige muren? Check dan of er geen leidingen of afvoeren in de muur lopen die mogelijk beschadigd kunnen zijn.