Naast schimmel op de muren en wanden zien we de laatste jaren steeds vaker schimmelvorming in de kitvoegen die gebruikt worden als afdichting tussen bijvoorbeeld de wand- en vloertegels van badkamers.
Deze schimmels zijn herkenbaar aan donkere vlekken aan het oppervlak die niet weggaan wanneer je er een doekje over haalt. De schimmel zit in de siliconenkit en krijg je er in principe ook niet meer uit.
Het functioneren van de kitvoeg wordt niet beïnvloed als er schimmel in zit. Maar het ziet er niet altijd even mooi uit en daarom wil men het vaak verwijderen.
Voorkom schimmel in de kitlaag
Net zoals de schimmels op muren en plafonds is de oorzaak van schimmel vocht. Een hoge mate van luchtvochtigheid of langdurig nat blijven van de siliconenkit veroorzaakt schimmelgroei. Een schimmel bestaat namelijk voor ca. 95% uit water en heeft daarom water nodig om zich te vermeerderen. De meeste soorten voeden zich ook met voedingstoffen die in water zijn opgelost.
De hoge relatieve vochtigheid is in badkamers vaak aanwezig doordat er in veel gevallen onvoldoende wordt geventileerd. Alleen een raampje opendoen na het douchen is niet voldoende.
In combinatie met de temperatuur in een badkamer (20 – 30 graden C) zijn dit de ideale omstandigheden voor schimmel.
Sterk gesloten ondergronden, zoals bijvoorbeeld de tegels in een badkamer, nemen nauwelijks vocht op zodat het optreden van schimmelvorming hierin vrijwel niet mogelijk is.
Echter bij ondergronden die poreus zijn, zoals siliconenkit maar ook stucwerk boven de wandtegels of op het plafond, is de kans op het groeien van schimmels een stuk groter.
Kitlaag schoonmaken
Hoe voorkom je schimmel bij de kitlaag? De beste manier om schimmel tegen te gaan, is de voeg regelmatig schoon te maken met een bleekwateroplossing (ca. eens per 14 dagen). Je kunt ook chloor gebruiken echter is dit agressiever dan bleek.
Ontstaat er ondanks het regelmatig reinigen toch schimmel op de kit dan kun je het beste een schuursponsje gebruiken met CIF. Doe dit wel op tijd want wanneer je dit uitstelt is de kans groot dat de schimmel verder in de kit trekt waardoor je het niet meer kunt verwijderen.
Als het ook niet meer lukt om het met een schuurspons weg te krijgen dan zit de schimmel dieper in de kit. Dit is helaas niet meer te verwijderen. De enige oplossing is dan om de kitlaag los te snijden en te vervangen door een nieuwe kitlaag.